Ga naar de inhoud

Lezing weidevogels sprekers: André Hornstra/Theo Bakker

09 november 2024
13:30 tot 17:00

De vrijwilligers van de Weidevogelwerkgroep Alblasserwaard zijn begaan met het lot van de weidevogels in de Alblasserwaard, het bestand van onze weidevogels staat al jaren erg onder druk. Wij doen samen met het Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en tientallen boerenbedrijven ons best het weidevogelbestand op peil te houden en te verbeteren.

Het natuurlandschap van de Alblasserwaard is van oudsher zeer geschikt voor broedende weidevogels, waarvan sommigen na een tocht van meer dan enkele duizenden kilometers, vanuit Portugal, Spanje en Noord Afrika ieder jaar ons land weer aandoen. De rustige omgeving met uitgestrekte natte en drassige velden met gras- en kruidensoorten vormen de ideale omgeving voor de kievit, grutto, tureluur, scholekster en de veldleeuwerik etc.

Kievit

Op zaterdagmiddag 9 november nodigt de weidevogelwerkgroep u allen uit voor een kennismaking met onze weidevogels en de wijze waarop ruim 40 vrijwilligers deze bijzondere vogels proberen te beschermen.

Zaterdag 9 november tussen 13.30 en 17.00 uur, bent u, leden, niet leden , familie vrienden, kinderen en kleinkinderen welkom en willen wij u wegwijs maken in de wereld van de weidevogels.

U gaat kennis maken met o.a. de kievit, de grutto, de tureluur en de scholekster. Waar komen zij vandaan waar gaan zij broeden en waarom juist daar. En vooral wat is het resultaat.

Wij laten u ook zien welke andere (water) vogels erin hetzelfde gebied voorkomen en broeden. Hierbij denken wij o.a. aan de wilde eend, de krakeend, de slobeend, de kuifeend en de zomertaling. Kortom er is genoeg te zien en te leren voor oud en jong !

Tijdens deze middag laten wij u enkele levendige presentaties zien en diverse beschermende middelen. Er is gelegenheid om vragen te stellen over de beschermende maatregelen en van welke beschermende middelen wij gebruik mogen maken.

Heeft u belangstelling ? Kom dan zaterdag middag 9 november tussen 13.30 en 17.00 uur naar het Natuur- en Streekcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht. Neem uw vrienden, familie en kennissen mee, de toegang is gratis en de koffie staat klaar !  U bent van harte welkom.