Recente kinderactiviteiten
Tuinvogeltelling 25 januari 2025
Op het terras van het Streeknatuurcentrum is een voederplek ingericht met strooivoer, vogelpindakaas, een pindaslinger en havervlokken. De vogels komen daar graag op af.
Kinderen kunnen vanuit het gebouw rustig de vogels observeren. Dat was ook tijdens de tuinvogeltelling. Enthousiaste kinderen , begeleid door hun ouders, hebben geduldig een half uur ( soms zelfs langer) alle gevederde vrienden geteld. Daarbij lieten ze zien dat er al wat vogelkennis aanwezig is. En wellicht zijn het vogelaars voor de toekomst.
Het versieren van een dennenappel met vogelpindakaas en vogelvoer werd ook graag gedaan. De vogels thuis kunnen dus ook rekenen op een lekkernij.
___________________________________________________________________________________________________________________
De Voorjaarsstruintocht 2024 was drukbezocht
Woensdag 21 februari was de voorjaarsstruintocht. Met 53 kinderen hebben we veel interessante en leuke dingen gezien. Molshopen, Sneeuwklokjes, Trilzwammen, Nijlganzen op hun nest, Wormen, sporen van een Bever, Speenkruid en nog veel meer. De kinderen konden echt struinen door het bos.
De bodem was nat en drassig. Maar met laarzen aan was dat geen probleem. Na afloop werden de laarzen schoongemaakt in “het wiel” ( dit is de kleine poel achter in de educatieve tuin).
Het was een prima ochtend.
Voorjaarsstruintocht 28 februari 2023
Dinsdag 28 februari was het aanvankelijk wat regenachtig. Maar rond een uur of tien hield de regen op en dat was voor de 28 kinderen en hun ouders erg prettig.
Onder begeleiding van een aantal gidsen gingen de groepen van start. Op zoek naar de eerste voorjaarsverschijnselen. Sneeuwklokjes, narcissen en speenkruid. Ook de bloeiende hazelaar werd goed bekeken. Wat we tijdens de twee uur durende wandeling allemaal zijn tegen gekomen, is teveel om hier te beschrijven. Maar enkele opvallende waarnemingen waren een groep van maar liefst elf reeën, een roffelende bonte specht en buizerds die bezig waren met het nest.
Een leuke ochtend.
De volgende vakantie-activiteit is in de meivakantie. Publiciteit hierover verschijnt op de website en in de regionale bladen.
Uilen en braakballen. Een geslaagde kinderactiviteit op 28 december 2022
Tijdens de Braakbalochtend krijgen kinderen uitleg over Uilen en hun braakballen en ze kunnen actief braakballen ontleden. Zo ook op 28 december.
Tegen 09.30 komen de kinderen en hun ouders geleidelijk naar binnen. Nieuwsgierig naar wat er die ochtend gaat gebeuren. Het zijn er veel: 45 kinderen en ongeveer 20 begeleiders. Zodra iedereen een plekje heeft gevonden, gaat het verhaal over uilen beginnen. Het jonge publiek luistert aandachtig en knikt soms instemmend. Afsluitend een filmpje over een jagende oehoe. Dat zag er spectaculair uit.
Daarna kan het pluizen van braakballen beginnen. En, hoewel de zaal goed vol zit, is het muisstil. Dat kan ook niet anders als je op zoek bent naar muizenschedels. Ze zijn verrast over alles wat ze, na voorzichtig lospeuteren, kunnen vinden. De vondst wordt goed bewaakt en eventueel opgeplakt. De schat gaat niet verloren.
Het was een leuke ochtend voor de kinderen, ouders en de gidsen.
Slootjesactiviteit voor de buitenschoolse opvang met een bijzondere vangst
Een mooie ochtend eind juli. Rond half tien horen we al kinderstemmen bij het Streeknatuurcentrum. Een groep van 25 kinderen van de BSO uit Papendrecht komt enthousiast en nieuwsgierig het terrein op lopen. Hé een vlinder, bramen proeven, een kikker in de waterput. Zij zien van alles. Na een woord van welkom lopen we met de groep richting de sloot. Schepnetten, vergrootpotjes, waterbakjes, emmertjes, zoekkaarten, alles wordt meegenomen. Bij de sloot is er eerst een korte instructie want als je zomaar gaat scheppen met het net, is de kans op het vangen van waterdiertjes niet groot. Het is zaak om het schepnet iets onder de waterspiegel te bewegen in de vorm van een 8. Wij noemen dat ”een achtje draaien”. Daarna kan het net leeggeschud worden in het waterbakje dat met behulp van een emmertje eerst voor de helft gevuld is met water, zodat diertjes die gevangen worden daar even kunnen verblijven. Dan begint het leukste: diertjes bekijken met hulp van een vergrootpotje. Op de zoekkaarten kan de naam van het dier worden opgezocht. Een bijzondere vangst kan zelfs ook even in het aquarium, zodat iedereen het kan zien. Wat we zoal vangen: larven van libellen, stekelbaarsjes, schaatsenrijders, grote watertor een larve van een geel gerande watertor, bootsmannetjes en meer. Maar niet alles kunnen we precies op naam brengen. Rond twaalf uur is het tijd om op te ruimen. De kinderen zijn tevreden en lopen luid pratend terug naar het Streek natuurcentrum. Daar hebben hun begeleiders voor drinken en broodjes gezorgd. Een uur later is de groep vertrokken.
Tijd om een bijzondere vangst van een klein waterdiertje wat nader te bekijken. Eén van de schoolgidsen maakt een foto en daarmee gaan we thuis verder zoeken naar de juiste naam. Na enige tijd zijn we er dan toch uit: het is een larve van een Eirond watertorretje (Hyphydrus ovatus). Voor ons een soort die we nog niet eerder hebben gevangen. Zodende was het niet alleen een leerzame ochtend voor de kinderen maar ook voor de schoolgidsen.