Zoogdieren zijn warmbloedige gewervelde dieren met in ieder geval in aanleg een lichaamsbedekking die uit haar bestaat. Zij ademen met hun longen en ze zogen hun jongen met de uitscheiding van hun melkklieren. Behalve melkklieren heeft de huid ook zweetklieren, waarmee zoogdieren warmte kunnen verliezen. Met uitzondering van de cloacadieren zijn alle soorten levendbarend.
Daarnaast is er nog een onderverdeling te maken tussen plantenetende zoogdieren en vleesetende zoogdieren en tussen vliegende en zwemmende zoogdieren.
Vanavond beperken we ons tot de meeste in onze omgeving voorkomende soorten, dus de blauwe vinvis zult u moeten missen.
De Alblasserwaard en de Biesbosch liggen slechts gescheiden door de rivier de Merwede tegen elkaar aan en het is dus niet verwonderlijk dat de zoogdieren die in het ene gebied voorkomen ook in het andere leven.
Omdat ze niet allemaal even graag voor de camera poseren is het lastig om van alle soorten ook mooie opnames te hebben, maar toch zullen we een poging doen.
Sommige zoogdieren hebben een aura van schadelijkheid om zich heen, zoals de vos, die de vossenlintworm kan verspreiden en die heel vaak als oorzaak nummer één genoemd wordt als de weidevogels onder druk staan.
Maar ook boommarters hebben een bedenkelijke reputatie, zeker sinds er een webcam bij een visarendhorst in de Brabantse Biesbosch geplaatst is, want op beelden is te zien dat een boommarter in het nest klimt en een ei meeneemt.
Gelukkig was dat geen visarend ei, maar dat zou zomaar het geval geweest kunnen zijn.
Moeten we dan de boommarter ook gaan verjagen?
Kortom ook aan sommige zoogdieren zit een controverse, hun natuurlijke overlevingsgedrag versus wat wij als mensen er van vinden.
Het zal dus niet alleen een avond plaatjeskijken worden, maar er mag ook best gediscussieerd worden.